
Reservist Differential FAQ's for DoD Employees 

I. Q : Wha t is a reservist differential? 

A: A re::ervist differential under the 5 U.S.C. 5538, is a payment equal to the amount 
by which an employee' s projected civilian basic pay for a specified pay period exceeds 
the employ,e's actual military pay and allowances allocable to that pay period, and is 
paid to eligi ble Federal civilian employees who are members of the Reserve or National 
Guard called or ordered to active duty under certain provisions of law. 

2. Q: How do I know if I am eligible for this payment? 

A: If you are absent from a DoD civilian position in order to perform active duty in 
the uniform~d services, and your activation orders identify onc ofthe following as your 
call or ordel to active duty: 

I.l0 USC 331 
2.10 USC 332 
3.10 USC 333 
4.10 USC 688 
5.10 USC 12301(a) 
6.10 USC 12302 
7.IO USC 12304 
8.10 USC 12305 
9.10 USC 12406 

3. Q: What ifmy activation orders do not specify the call or order to active duty 
authority code? 

A: You will need to go back to your reserve unit and ask for amended orders that 
clearly state the call or order to active duty. This will be the only way your civilian 
servicing HRO will be able to determine whether you are eligible for a reservist 
differential. 

4. Q: If I m eligible for this payment will I receive a differential payment each pay 
period I am deployed? 

A: No. You will only receive a differential payment for pay periods in which the 
actual military pay and allowances you received <as defined in Appendix D of the OPM 
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guidance) is less than the projected civilian pay you would have received for that same 
period ifnot for the call or order to active duty. 

5. Q: Will my civilian LES have a remark so I will know if I have received a 
differential payment? 

A: For now, the civilian LES wi ll display "RSV/STF DIFF" in the Current Earnings 
block. 

6. Q. Will tbe use of paid civilian leave impact my differential payment? 

A. Yes. You will not receive a differential payment for any period in which you use 
paid civilia leave of any kind (military leave, annual leave, etc.). When you use paid 
civilian lea\ie, you are considered to be in a civilian pay status. 

7. Q. Do I have to use all of my paid civilian leave before I can start receiving a 
differential payment? 

A. No. You are eligible for a reservist differential beginning the first day of active 
duty as long as all other eligibility requirements are met. You can choose to use your 
paid civilia leave as you deem necessary. 

8. Q. What documentation must I provide to my supervisor and/or human 
resources office (HRO)? 

A. You nust provide a copy of your military orders. It is not necessary to submit a 
copy of your inilitary Leave and Earnings Statement (LES) each month to your HRO as 
DF AS will he providing military pay data, however you should retain a copy of your 
military LES(s) each month as you may be asked to submit a copy during the 
reconciliati(ln process for verification purposes. You should also be retaining copies of 
your civiliall LES(s) for the same period of time in the event of a reconciliation. 

9. Q. Is there a minimum deployment period required before I am eligible to 
receive a reservist differential? 

A. No. You are eligible for a reservist differential beginning the first day of active 
duty as long as all other eligibility requirements are met. 

10. Q : Which parts of my military pay and civilian pay are being compared to 
make a reservist differential determination? 

A: Civilian basic pay, for the purposes of this provision, is defined as the gross 
amount orthe base rate of pay set by law or administrative action without additional pay 
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of any kind except additional payments as defined in Appendix C of the OPM guidance. 
Computation of a reservist differential comparison requires projecting the civilian basic 
pay that would otherwise have been payable ifnot for the call or order to active duty. 
Appendix D ofthe OPM guidance provides a definition of military pay and allowances 
for the purposes of this provision, as well as provides a table of all pays and allowances 
that should he included in the computation. 

II. Q: Will I receive a differential payment during the intervening period, 
allowable under USERRA law, following the completion of my active duty before 
returning t,) my civilian job after returning from active duty? 

A: No. The Consolidated Appropriations Act of2010 (Public Law 111-117, 
December 16,2009) clarified that reservist differential is not payable for periods 
following completion of active duty. For pay periods prior to December 16, 2009, OPM 
and DoD will have to provide further guidance on the obligation, if any, to pay reservist 
differential after the date of active duty is completed. To date, no additional guidance on 
this has been issued; therefore no payment can be made. 

12. Q. If I believe the differential amount I am receiving is incorrect, who should I 
contact? 

A. Please contact your servicing civilian HRO. 
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